Új fejezet nyílik Bach hegedű műveinek értelmezésében
Igazi világpremier Ábrahám Márta és Dukay Barnabás új kottasorozata. A Bach-kutatásairól ismert szerzőpáros 2017-ben megjelent Részletek az örökkévalóságból című könyve után 2020-ban egy, a maga nemében egyedülálló, különleges kotta sorozatot publikál.

A BioBach-Music gondozásában megjelenő ünnepi kiadvány J. S. Bach három szólóhegedű és egy szólócselló fúgájának színes hangokkal, ábrákkal és magyarázatokkal ellátott összkiadását tartalmazza.

A sorozat első kötete, a C-dúr „Pünkösd” hegedűfúga (BWV 1005) kottája 2020 augusztusban jelent meg. A sorozat második kötete, a g-moll „Karácsony” hegedűfúga témajegyzékkel kiegészített kottája és posztere 2021 januárban jelent meg. A harmadik kiadvány, az a-moll „Nagyhét” hegedűfúga (BWV 1003) kottája várhatóan 2021 szeptemberében fog megjelenni.

Bach 1720-ban komponált Hat szólóhegedű partitája és szonátája (BWV 1001-1006) az eltelt 300 év során a muzsikusok „mindennapi kenyerévé”, repertoire-juk alapkövévé vált. Ábrahám Márta hegedűművész és Dukay Barnabás zeneszerző többéves, nagyszabású kutatómunkájának gyümölcse forradalmian új megközelítést kínál Bach szólóhegedű műveinek értelmezéséhez és előadásához.

A hiánypótló, oktatási célra kialakított módszertan a világon az első ebben a műfajban. Annak ellenére, hogy a 3 hegedűfúga és a Ciaccona zeneművészeti egyetemek vizsgáin, koncerteken, nemzetközi versenyeken világszerte alapkövetelmény, e remekművek elemzéséről szóló szakirodalom igen hiányos. Vannak ugyan előadói szempontból született megközelítések, ezek esztétizáló tanulmányok, melyek csak felületesen és hiányosan foglalkoznak a darabokkal. A strukturális és formai összefüggések komplex rendszere valójában még mindig rejtve van a muzsikusok előtt.